1. خانه
  2. تاثير كم خوني فقر آهن بر ميزان هموگلوبين A2

تاثير كم خوني فقر آهن بر ميزان هموگلوبين A2

  • 4 مهر 1391
  • 0 لایک
  • 846 بازدید
  • 0 دیدگاه

آزمایشگاه پاتوبیولوژی سپند

تاثير كم خوني فقر آهن بر ميزان هموگلوبين A2 و مقايسه مقادير خون شناسي در كم خوني فقر آهن با تالاسمي مينور

زمينه و هدف:

شايعترين كم خوني هاي هيپوكروم- ميكروسيتر كم خوني فقر آهن و تالاسمي منيور مي باشند. هر دو اين بيماريها در ايران شايع بوده و تشخيص و افتراق اين دو به خصوص در مواردي مانند مشاوره هاي ازدواج از اهميت بالايي برخوردار مي باشد. با توجه به نتايج برخي مطالعات كه كم خوني فقر آهن به علت كاهش ميزان HbA2 مي تواند منجر به نتايج كاذب در تشخيص بتا تالاسمي هتروزيگوت گردد، در اين مطالعه به بررسي تاثير كم خوني فقر، آهن بر روي، ميزان HbA2 مي پردازيم. همچنين مقادير خون شناسي موجود در CBC اين دو بيماري را نيز با يكديگر مقايسه مي نمائيم.

روش بررسي:

در اين مطالعه آينده نگر 291 نفر، شامل گروه كنترل طبيعي، افراد مبتلا به آلفا و بتا تالاسمي مينور، افراد مبتلا به كم خوني فقر آهن و افرادي كه ابتلا توام بتا تالاسمي و كم خوني فقر آهن را داشتند مورد بررسي قرار داديم. از تمامي بيماران CBC ، اندازه گيري سطح سرمي فريتين، آهن، TIBC و الكتروفورز هموگلوبين در PH قليايي بعمل آمد. پس از آن بيماران را براساس معيارهاي تشخيصي در گروه هاي مختلف قرار داده و با استفاده از نرم افزار SPSS و روشهاي آماري مورد تجزيه و تحليل قرار گرفتند.

يافته ها:

ميزان HbA2 به ترتيب در افراد طبيعي 2.9±0.4% و در مبتلايان به كم خوني فقر آهن 2.7±0.6% بود. همچنين ميزان HbA2 در افراد مبتلا به بتا تالاسمي منيور 5.6±0.9% و در افراد مبتلا به ابتلاء همزمان بتا تالاسمي و كم خوني فقر آهن 4.7±1% بود. اختلافات ذكر شده در ميزان HbA2 بين افراد طبيعي و افراد مبتلا به فقر آهن و همچنين بين افراد مبتلا به بتا تالاسمي مينور و افراد با ابتلا همزمان تالاسمي و فقر آهن معني دار مي باشد. تعداد RBC و مقدار هموگلوبين، Hct ، MCH و MCHC در افراد مبتلا به بتا تالاسمي مينور نسبت به كم خوني آنمي فقر آهن بصورت معني داري بالاتر بود. اما ميزان MCV بين اين دو گروه اختلاف معني داري نداشت. در هر دو گروه از بيماران RDW افزايش نشان مي داد اما اين افزايش در كم خوني فقر آهن بيشتر بود.

نتيجه گيري:

آنمي فقر آهن ميتواند منجر به كاهش ميزان HbA2 گردد. اين امر بويژه در موارد همزمان توام IDA و بتا تالاسمي مينور گاها منجر به نتايج كاذب تشخيصي مي گردد. بنابراين در صورت هر گونه شك احتمالي در تشخيص بتا تالاسمي مينور در زمينه IDA ، بهتر است الكتروفورز هموگلوبين پس از درمان كم خوني صورت گيرد.

دیدگاه خود را درج کنید